Radno Vrijeme Forex Tržišta

Forex   Osnove forexa   Osnovni grafikoni   Riječnik pojmova   Radno vrijeme   Forex primjeri   Svjetske valute   Forex tehnike   Forex platforme   Prijevara   Vijesti   Forex software   Povijest novca   Izdavanje novca   Forex i Brexit   Forex iskustva   Veze

Forex tržište je jedina svjetska burza koja je otvorena 24 sata na dan. Otvara se nedjeljom u 23:00 po hrvatskom vremenu i radi neprekidno do 23:00 u petak. Radni dan na Forex tržištu počinje otvaranjem novčane burze u Sydney-u, Australija u 23:00 po našem vremenu (u 8:00 po lokalnom vremenu) i završava se zatvaranjem burze u New York-u, Sjedinjene Američke Države, dan iza otvaranja u 23:00, uvijek po našem vremenu, odnosno u 17:00 po njujorškom lokalnom vremenu. Istovremeno se ponovo otvara burza u Sidney-u, gdje se nastavlja sa sklapanjem kupoprodajnih valutnih ugovora, odnosno s trading-om.

Osnovne i najznačajnije Forex burze su, poredane po redoslijedu otvaranja, Sydney, Tokio, Frankfurt, London i New York. Na mapi koju možete naći ispod ovog teksta su prikazana vremena otvaranja i zatvaranja glavnih svjetskih Forex centara.

Vremena otvaranja i zatvaranja svjetskih Forex burzi
Napomena: Forex tržište Tokia ne počinje u vlastitoj vremenskoj zoni jer otvara sat vremena kasnije u odnosu
na ostale burze novca (u 9:00 po lokalnom vremenu, dok ostale burze otvaraju u 8:00 po lokalnom vremenu).

Plus500 je svjetski lider za Forex i CFD trgovanje

Slijedeća tabela donosi lokalna vremena otvaranja i zatvaranja tržišta, dnevna i tjedna, u funkciji vremenskih zona.
Napomena: GMT je skraćenica za Greenwich Mean Time; na primjer, to je vrijeme Londona.

Vremenska razlika Otvaranje/ Zatvaranje* Tjedno otvaranje Tjedno zatvaranje
GMT+12 10:00 Ponedjeljak 10:00 Subota 10:00 Auckland, Novi Zeland
GMT+11 09:00 Ponedjeljak 09:00 Subota 09:00
GMT+10 08:00 Ponedjeljak 08:00 Subota 08:00 Sydney, Australija
GMT+9 07:00 Ponedjeljak 07:00 Subota 07:00 Tokio, Japan
GMT+8 06:00 Ponedjeljak 06:00 Subota 06:00 Hong Kong, Kina
GMT+7 05:00 Ponedjeljak 05:00 Subota 05:00 Bangkok, Tajland
GMT+6 04:00 Ponedjeljak 04:00 Subota 04:00 Dhaka, Bangladeš
GMT+5 03:00 Ponedjeljak 03:00 Subota 03:00 Karači, Pakistan
GMT+4 02:00 Ponedjeljak 02:00 Subota 02:00
GMT+3 01:00 Ponedjeljak 01:00 Subota 01:00
GMT+2 00:00 Nedjelja 00:00 Petak 00:00 Kairo, Egipat
GMT+1 23:00 Nedjelja 23:00 Petak 23:00 Zagreb, Hrvatska
GMT 22:00 Nedjelja 22:00 Petak 22:00 London, Engleska
GMT-1 21:00 Nedjelja 21:00 Petak 21:00
GMT-2 20:00 Nedjelja 20:00 Petak 20:00
GMT-3 19:00 Nedjelja 19:00 Petak 19:00
GMT-4 18:00 Nedjelja 18:00 Petak 18:00
GMT-5 17:00 Nedjelja 17:00 Petak 17:00 New York, SAD
GMT-6 16:00 Nedjelja 16:00 Petak 16:00 Chicago, SAD
GMT-7 15:00 Nedjelja 15:00 Petak 15:00
GMT-8 14:00 Nedjelja 14:00 Petak 14:00 Los Angeles, SAD
GMT-9 13:00 Nedjelja 13:00 Petak 13:00
GMT-10 12:00 Nedjelja 12:00 Petak 12:00 Havaji, SAD
GMT-11 11:00 Nedjelja 11:00 Petak 11:00
* Vrijeme zatvaranja je isto kao i vrijeme otvaranja, ali se odnosi na dan iza otvaranja.

Tko živi u Hrvatskoj, može vidjeti iz tabele (GMT+1) da radni dan Forexa počinje u 23:00 i završava u isto vrijeme, ali dan poslije. Tjedan trgovanja počinje u nedjelju u 23:00 i završava u petak u isto vrijeme. Svi potencijalni korisnici Forexa bi trebali dobro poznavati vremena otvaranja i zatvaranja za vlastitu zonu jer to utječe na njihove operacije: nije uvijek isto (ovisi o platformi koju koristimo) da li je operacija otvorena i zatvorena isti dan ili je protegnuta na više dana.

Pretpostavljajući da se živi u Hrvatskoj, Forex dan se završava i opet počinje u 23:00 sata. Ako se otvori pozicija u 22:30 i zatvori se u 23:30, ta operacija je prešla iz jednog u drugi Forex dan i na nju će biti primjenjen rollover (operacija automatskog zatvaranja i ponovnog otvaranja pozicije). Ako se međutim otvori pozicija u 23:30 i zatvori dan iza, u recimo 11:00 sati, radi se o dnevnom trgovanju, pozicija je otvorena i zatvorena u toku istog Forex dana i u ovom slučaju se ne primjenjuje rollover.

Važno je zapamtiti da takozvani Forex dan ne odgovara uobičajenom, t.j. kalendarskom danu.

etoro forex
eToro daje bonus do 1000 dolara

U skladu s pravilima za bonus

Forex   Osnove forexa   Osnovni grafikoni   Riječnik pojmova   Radno vrijeme   Forex primjeri   Svjetske valute   Forex tehnike   Forex platforme   Prijevara   Vijesti   Forex software   Povijest novca   Izdavanje novca   Forex i Brexit   Forex iskustva   Veze